Pohjoismaiden suurimmat Sähkö-, Valo-, Tele- ja Av 2022 -messut järjestetään 7.−9.9.2022 Jyväskylässä. Minulla on ollut ilo osallistua messujen suunnitteluryhmään jo 20 vuoden ajan. Tällä tiimillä olemme koonneet messuille ohjelman, joka tarjoaa läpileikkauksen alan polttavimpiin tämänhetkisiin ja tulevien vuosien teemoihin. On hienoa päästä kuulemaan ja keskustelemaan niistä yhdessä messuille! Tässä muutama oma nostoni sähköalan mahdollisuuksista erityisesti liiketoiminnan näkökulmasta.

Markku Varsila

1. Sähköistäminen tärkeä kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisessä

Suomen kielen sähkö-sanan keksijä Samuel Roos kuvasi ajatuksiaan nimen syntyyn seuraavasti: ”Tämä sähähtämällä säkenöiminen on vetänyt minun ennen nimetöntä voimaa taikka ainetta Sähkö-voimaksi tai aineeksi nimittämään.”

Tuoreimpia uutisia seuratessa voi havaita sähkön olevan entistä säkenöivämpi energiavaihtoehto kohti hiilineutraalia Suomea. Todetaanhan Suomen ilmastopaneelin raportissa 1/2022, että ”sähköistämisellä on keskeinen rooli Suomen ja maailman kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisessä.”

Vaclav Smil toteaa puolestaan kirjassaan How the world really works: ”Yhä korkeamman sähköistyksen tavoite jatkuu, koska tässä energiamuodossa (sähkö) yhdistyy monia vertaansa vailla olevia etuja. Mitä ilmeisimmin sähkön käyttö on loppukulutushetkellään aina vaivatonta, puhdasta ja suurimman osan ajasta myös poikkeuksellisen tehokasta.”

2. Sähköisten teknologioiden käyttö helpottuu jatkuvasti

Rakennusalan osuus on maailmanlaajuisesti 38 prosenttia energiaan liittyvistä hiilidioksidipäästöistä ja sen kokonaishiilijalanjäljen odotetaan kaksinkertaistuvan vuoteen 2060 mennessä. Rakennetun ympäristön elinkaaren hiilijalanjäljestä 84% liittyy puolestaan rakennuksen käyttövaiheeseen (TEM julkaisuja 2020:52).

Hiilineutraali rakennus on erittäin energiatehokas rakennus, jonka kaikki tarvitsema energia on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä, kuten tuuli- ja aurinkoenergialla. Erilaiset älykkäät ohjaus- ja automaatioratkaisut paitsi lisäävät sektorikytkentää ja parantavat energiatehokkuutta, myös helpottavat sähkölaitteiden käyttöä ja lisäävät niiden käyttömukavuutta.

Mobiililaitteilla ja jopa tekoälyä hyödyntäen voidaan ohjata ja valvoa entistä useampia sähkölaitteita ja järjestelmiä. Tiedätkö reilun kahden koronavuoden jälkeen, mitä uutta sähköistä teknologiaa on tällä hetkellä tarjolla?

3. Sähkö synnyttää uusia liiketoimintamahdollisuuksia

Liikenne- ja viestintäministeriön viimeisimmän ennusteen mukaan Suomeen on tulossa nykyisen noin sadan tuhannen lisäksi arviolta puoli miljoonaa uutta sähköautoa seuraavan kahdeksan vuoden aikana.

Latausmahdollisuuksiin panostaminen on ratkaiseva edellytys tämän tavoitteen toteutumiselle ja sähkömessut antavat uusinta tietoa niin latauslaitteista, latausjärjestelmistä kuin niiden suunnittelusta.

Ilmastopaneelin raportti jatkaa: ”Sähköön perustuvat uudet ratkaisut, kuten power-to-X (sähkön muuttaminen hiilineutraaleiksi synteettisiksi polttoaineiksi), sähkön varastointi ja vedyn käytön laajeneminen energian kantajana ovat uusien liiketoimintamahdollisuuksien innovatiivinen perusta.”

Mikä voikaan olla yrittäjille ja yrityksille tärkeämpää tässä epävarmassa ajassa kuin uusien liiketoimintamahdollisuuksien löytäminen? Oletko koskaan etsinyt niitä messuilta?

4. Mikä on sinun visiosi?

Sähkötekniikan ja energiatehokkuuden edistämiskeskus STEK ry:n toimitusjohtaja Timo Kekkonen totesi Visioseminaarin 2022 avauspuheessaan, että minkä tahansa vision saavuttamiselle on kolme edellytystä: tarvitaan osaamista, osaajia ja ratkaisuja. Suomen visiona on saavuttaa hiilineutraalius vuonna 2035. Myös siihen pätevät nuo edellä mainitut edellytykset.

Messujen seminaarit auttavat kartuttamaan osaamista, messut ovat erinomainen paikka verkostoitua ja löytää osaajia sekä messujen laaja tuote- ja järjestelmätarjonta puolestaan esittelee sähköalan uusimmat ratkaisut.

Sähkömessut ovat siis osaltaan edistämässä niin yhteiskunnallisia kuin yritysten ja yksilöidenkin visioita. Messut ovat edelleen tarpeellista informaatiologistiikkaa ja näin koronan jälkeen entistä ajankohtaisemmat. Toivotan Sähkömessujen neuvottelukunnan puolesta teidät kaikki jälleen tervetulleiksi messuille!

Kirjoittaja:

Markku Varsila

Sähkömessujen neuvottelukunnan puheenjohtaja
toimituspäällikkö, Valo-lehti
 

LISÄTIETOA:

Lisätietoa aiheesta pääset lukemaan näistä linkeistä: