Kirjallisuuden, ruoan, viinin, joulun, lahjojen ja käsitöiden ystävät saapuivat sankoin joukoin Jyväskylän Paviljongin superviikonloppuun


Kirja-, Ruoka- Viini, Joulu-, Lahja- ja käsityömessuilla 25.-27.11. vieraili 11 000 kävijää. Viime vuonna kävijöitä oli 9000.

Kirjamessuilla oli mukana reilut sata esiintyjää. Haastatteluissa ja keskusteluissa oli ajankohtaisia kirjoja ja kirjailijoita, puheenaiheita sekä yhteiskunnallisia vaikuttajia.  Tapahtuman avasi tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen.

Kulttuurikaupunki Jyväskylä näkyi tapahtumassa tänä vuonna entistä monipuolisemmin, kun jyväskyläläiset kulttuuritoimijat järjestivät ohjelmaa messujen Kulttuurilavalla.

Finlandia-palkintoehdokkaat olivat hienosti edustettuina Jyväskylän kirjamessuilla 26.-27.11. Kahdeksantoista ehdokaskirjan tekijöistä kirjamessuille saapui kymmenen palkintoehdokasta.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaista messuilla olivat Marja Kyllönen, Vainajaiset (Teos), Heikki Kännö, Ihmishämärä (Sammakko), Iida Rauma, Hävitys – tapauskertomus (Siltala), Sami Tissari, Krysa (Aula & Co) ja Eeva Turunen, Sivistynyt ja miellyttävä ihminen (Siltala).

Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaista messuilla esiintyivät Annika Luther, Rukiin viljava historia (S&S), Hannu Salmi, Tunteiden palo. Turku liekeissä 1827 (Otava), Timo R. Stewart, Luvatun maan lumo. Israelin kristityt ystävät Suomessa (Gaudeamus) ja Ville-Juhani Sutinen, Vaivan arvoista. Esseitä poikkeuskirjallisuudesta (Avain).  

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden ehdokkaista Saara Kekäläisen ja Reetta Niemensivun (kuvitus) Valpuri ja vaarallinen aamupuuro –kirjasta messuilla kertoi Reetta Niemensivu (Tammi).

Vuoden 2022 Finlandia-voittajat julkistetaan 30.11.

”Jyväskylän Kirjamessuilla oli upeaa nähdä, kuinka keskisuomalaisia kiinnostaa kirjallisuus. Niin ajankohtaiset maailmanpoliittiset aiheet vetivät yleisöä kuin myös vaikkapa Heli Laaksosen hyväntuulinen luontokirja. Lauantaina väkeä oli tungokseksi asti ja kauppa kävi vilkkaasti”, kertoo Atenan kustantaja Ville Rauvola.

”Jyväskylän Kirjamessut on vakiinnuttanut paikkansa suurten kotimaisten kirjamessujen joukossa. Jyväskyläläiset ovat ottaneet tapahtuman hienosti vastaan ja sen merkitys on suuri myös meille paikallisen Docendo-kustantamon vuoksi.  Werner Söderström Osakeyhtiön myynti kasvoi hienosti noin 25 %”, kertoo tapahtumatuottaja Sami Ravattinen.

”Tapahtumaviikonloppu osoitti, että monipuolinen  messukokonaisuus kiinnostaa yleisöä. Kasvua edellisen vuoden  tapahtumaan oli yli 20 prosenttia.”, iloitsee Jyväskylän Messut ry:n toimitusjohtaja Juha Rahko. ”Kiitos kaikille upeille esiintyjille, näytteilleasettajille,  yleisölle ja Paviljongin omalle messujengille”, jatkaa Rahko.

Ensi vuonna tapahtuma järjestetään marraskuussa 2023.

Jyväskylän Kirja, Ruoka & Viini -messut

Joulu, Lahja & Käsityö -messut