Sähkömessuilla palkittiin vuoden valaistuSkohde ja KNX Award

Sähkö Valo Tele AV 2020-messuilla järjestetyssä palkintojenjaossa julkistettiin ja palkittiin Vuoden valaistuskohde 2019 -kilpailun voittajat. Kilpailun sisävalaistussarjan voiton vei Länsimetro ja ulkovalaistussarjan voitti Aurora Experience. KNX Awardin voitti Eemi Salo diplomityöstään Talotekniikan avoimet tiedonsiirtorajapinnat.

Vuoden valaistuskohde -kilpailun tarkoituksena on kannustaa kotimaisia valaistussuunnittelijoita ja rakennuttajia antamalla tunnustusta ansiokkaille ja korkeatasoisille valaistusratkaisuille. Kilpailun järjestävät Suomen Valoteknillinen Seura ry, RAKLI ry, Sisustusarkkitehdit SIO ry, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ry, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, Sähkösuunnittelijat NSS ry ja Sähköteknisen Kaupan Liitto ry. Vuoden valaistuskohde -kilpailu järjestettiin nyt seitsemännentoista kerran. Jo kuudetta kertaa se järjestettiin erikseen kahdessa sarjassa: sisä- ja ulkovalaistus. Voittajakohteet jatkavat Suomen ehdokkaina pohjoismaiseen Nordisk Lyspris -kilpailuun.

Länsimetro

Länsimetro on Helsingistä Espooseen ulottuva metron läntinen osa, joka koostuu kahdeksasta maanalaisesta asemasta. Kullekin asemalle on luotu oma identiteetti, joka muodostuu arkkitehtuurista ja valaistuksesta. Asemilla valaistus ja arkkitehtuuri toimivat saumattomasti yhteen. Joillain asemilla valaistuksella ja valotaiteella on oma selkeä roolinsa – joillain se väistyy ja tukee hienovaraisesti arkkitehtuuria. Valaistus on toteutettu energiatehokkaasti ja häikäisemättömästi nykyaikaisella tekniikalla. Laiturialueen reunan voimakas valaistus varmistaa matkustajien turvallista liikkumista junan ja asemasillan välillä. Länsimetron asemien arkkitehtoniset valaistustoteutukset ovat virkistävä poikkeus tavanomaisista metroasemien valaistuksista. Laadukas ympäristö saa matkustajat tuntemaan, että suunnittelussa on toimivuuden lisäksi pyritty lisäämään myös heidän viihtyvyyttään.

Rakennuttaja: Länsimetro Oy
Arkkitehti: Arkkitehtitoimisto CJN Oy (pääarkkitehti), Helin & Co Arkkitehdit (Lauttasaari, Koivusaari), Arkkitehtitoimisto ALA Oy & Arkkitehtitoimisto Esa Piironen Oy (Keilaniemi, Aalto-yliopisto), Arkkitehtityöhuone APRT Oy (Tapiola), Arkkitehtitoimisto HKP Oy (Urheilupuisto, Niittykumpu, Matinkylä)
Valaistussuunnittelija: VALOA design Oy
Valotaide: Lighting Design Collective Oy, Helin & Co Arkkitehdit (Lauttasaari), Grönlund & Nisunen (Keilaniemi)
Sähkösuunnittelija: Insinööritoimisto Tauno Nissinen Oy
Sähköurakoitsija: Are Oy

Aurora Experience

Aurora Experience on Saariselän hiihtokeskukseen Suomen pisimmän pulkkamäen yhteyteen toteutettu valaistus. Suunnittelun lähtökohtana on ollut alueelle tehty taidesuunnitelma, jonka pohjalta valaistus hyödyntää onnistuneesti Lapin tunturiluontoa ja mytologiaa. Valaistus kertoo väreillään ja projisoiduilla kuvillaan tarinaa revontulista ja perimätiedosta. Samalla se saattelee laskijaa turvallisesti alas rinnettä. Toteutuksessa on käytetty nykyaikaista valaistustekniikkaa ja valaistusohjausta. Valaisimien valinnassa on otettu huomioon myös vaativat ympäristöolosuhteet. Perinteisten laskettelurinteiden valaistuksesta poikkeavalla tavalla tässä kohteessa on suurelta osalta valon avulla luotu uusi kiinnostava ja vaikuttava vetonaula hiihtokeskusmaailmaan.

Rakennuttaja: Saariselkä Ski & Sport Resort Oy
Valaistussuunnittelija: WhiteNight Lighting Oy
Sähköurakoitsija: Saariselkä Ski & Sport Resort Oy ja Ellappi Oy

 

KNX Finland ry:n myöntämän KNX Awardin voitti diplominsinööri Eemi Salo diplomityöstään Talotekniikan avoimet tiedonsiirtorajapinnat. Palkinnon luovutti KNX Finland ry:n kunniapuheenjohtaja Johan Stigzelius.