4.6.2024

Viime vuosi osoitti, että messujen, kongressien ja muiden tapahtumien taloudellinen vaikutus on edelleen kasvussa. Vuonna 2023 messut ja tapahtumat tuottivat 324 miljoonan euron tulovirran ja kokonaistyöllisyysvaikutus oli 4 400 henkilötyövuotta. Vuonna 2022 tapahtuma-ala osoitti elpymisen merkkejä, kun tulovirta nousi 258 miljoonaan euroon ja kokonaistyöllisyysvaikutus oli 3 520 henkilötyövuotta.

”Vuoden 2023 tulokset ovat ylittäneet odotuksemme, ja olemme innoissamme tulevaisuuden näkymistä. Tapahtumiemme merkitys yhteiskunnallemme on kiistaton, ja uskomme vakaasti, että ala jatkaa kasvuaan. Kiitämme kaikkia, jotka ovat tehneet tämän elpymisen mahdolliseksi”, iloitsee Messu- ja tapahtumajärjestäjät ry:n puheenjohtaja Anna Tiensyrjä.

Messut, kongressit, konsertit ja muut tapahtumat ovat olennainen osa yhteiskunnan taloudellista elinvoimaisuutta. Uuden ennusteen mukaan vuonna 2024 messut ja muut tapahtumat tuovat yhteiskunnalle 350 miljoonan euron tulovirran ja synnyttävät 4 755 henkilötyövuotta. Tämä ennuste heijastaa tapahtuma-alan jatkuvaa kasvua ja sen merkittävää roolia taloudellisessa elpymisessä.

Messu- ja tapahtumajärjestäjät ry on ylpeä toimialan elpymisestä ja lupaavasta kasvusta. Ala osoittaa merkittävää resilienssiä ja sopeutumiskykyä haastavissa olosuhteissa, ja se jatkaa tärkeänä osana yhteiskunnan taloudellista ja sosiaalista kehitystä. Messut ja kongressit ovat avainasemassa monien toimialojen verkostoitumisessa, innovaatioiden edistämisessä ja taloudellisen toiminnan vauhdittamisessa. Näiden tapahtumien vaikutus ulottuu laajalti eri sektoreille, mukaan lukien matkailu, ravintola-ala ja palvelut.

Messuja on sekä ammattilaisille että kuluttajille. Suosittuja messuaiheita ovat mm. matkailu, hyvinvointi ja rakentaminen ja näiden alojen messuja järjestetäänkin useissa eri kaupungeissa. Messut ovat myös vahva myyntikanava. Messujen näytteilleasettajat ja messuvieraat käyttävät rahaa mm. ravintoloihin, kahviloihin, majoitukseen ja matkustamiseen sekä asioivat paikallisissa kaupoissa. Tehty tutkimus ei huomioi messuilla tehtyjä kauppoja ja niiden vaikutusta elinkeinoelämälle eri toimialoittain.

Messujen tulo- ja työllisyysvaikutukset 2023 -tutkimuksen teki Messu- ja tapahtumajärjestäjät ry:n toimeksiannosta Taloustutkimus Oy. Messu- ja tapahtumajärjestäjät ry on ammattimaisten messujärjestäjien yhteinen kattojärjestö Suomessa. Jyväskylän Messut Oy on Messu- ja tapahtumajärjestäjät ry:n jäsen.

Infograafi: Messualan tulo- ja työllisyysvaikutukset 2023

Kansainvälisen messujärjestö UFIn organisoimaa kansainvälistä messupäivää vietetään eri maissa keskiviikkona 5. kesäkuuta.

Lue myös: Paviljongin tapahtumat toivat 40 miljoonan euron tulovirran Jyväskylään vuonna 2023 – kasvua edellisvuoteen lähes 20%