Vinkkaa nuorta mielenkiintoisesta kirjoituskilpailusta!

Kirjoituskilpailu

Jyväskylän Kirjamessut on mukana Kirjoitan, koska haluan! -kilpailussa, johon voivat osallistua kaikki kirjoittamisesta kiinnostuneet 13–20-vuotiaat nuoret. Kilpailu on käynnissä 13.10. asti, ja voittajat julkistetaan 25.11.2023 Jyväskylän Kirjamessuilla. Jyväskylän Kirjamessut tarjoaa kilpailun yhteistyökumppanina voittajalle hienoja palkintoja:

Tutustu kilpailuun ja muihin palkintoihin täältä sekä kilpailun mediatiedotteesta alta.

Kirjoitan, koska haluan! -kilpailu

Suomalaiset nuoret lukevat nykyään kenties enemmän kuin koskaan, mutta lukeminen on sirpaloitunut kännykkäaikakaudella lyhyiden viestien ja tekstien lukemiseen. Vaikka kirjojenkin lukeminen on edelleen yleistä, luettujen kirjojen määrä on laskenut jyrkästi. Erityisesti aktiivilukijoiden määrä on laskenut  15-24 –vuotiaiden nuorten joukossa (Tilastokeskus).

Herättääksemme osaltamme lukemisintoa julkaisemme valtakunnallisen kirjoituskilpailun 13-16 -vuotiaille sekä 17-20 –vuotiaille nuorille. Nykytrendin mukaisesti kilpailuraadin parhaiksi valitsemista kirjoituksista julkaistaan kaikille kuunneltavaksi ilmaiset ääniteokset suomalaisessa VoiceBooks-äänikirjasovelluksessa.

Kaikki tekstilajit käyvät kilpailuun

Haluamme kannustaa kirjoituskilpailuun mukaan erilaisia sanaseppoja. Siksi osallistuva teos voi olla tekstilajiltaan mikä tahansa, esimerkiksi rap, essee, novelli tai laululyriikka. Pääasia on sen sisältämä tarina!

Myös rap-lyriikat sopivat

Nuoret ovat kiinnostuneita tarinoista ja kirjoittamisesta, kun heille luodaan kanavia ja mahdollisuuksia itsensä ilmaisemiseen kirjallisesti. Lukukeskuksen Sanat haltuun –hankkeen puitteissa jo noin 10 000 nuorta on osallistunut työpajoihin lukemaan ja analysoimaan raplyriikoita. Rap-musiikki onkin saanut monen nuoren runosuonen kukkimaan. Rap on nykyajan sanalaulantaa. Siinä sanoitukset ovat musiikin keskiössä.

Äänikirjat lisäävät lukuinnostusta

Äänikirjojen suosio kasvaa koko ajan kovaa vauhtia. Äänikirjat eivät ole uhka lukemisharrastukselle, vaan niiden avulla saadaan nuoretkin innostumaan uudelleen jännittävistä tarinoista. Ns. tavallisten ihmisten omasta elämästään kertomat tarinat “korttelikirjallisuuden” muodossa ovat jo huippusuosiossa mm. Ranskassa.  Meillä nuoret kuuntelevat podcasteja. Tarinat kiinnostavat!

Tarinat eivät koskaan lakkaa kiinnostamasta

Tarinat herättävät tunteita ja välittävät meille tärkeitä arvoja. Tarinoiden avulla voidaan välittää myös kulttuuriperintöämme. Ne ovat tärkeitä myös lapsen kielellisen ja psykologisen kehityksen kannalta. Tarinoiden avulla herätetään lapsen kiinnostus kirjallisuuteen ja lukeminenhan kannattaa aina!

Lisätietoa

Lisätietoa aiheeseesta saat näistä linkeistä: