Vierasblogi

 

Riikka Mahlamäki-Kaistinen

Minä tunnustan olevani kirjamessuhaahuilija – se sellainen messukävijä, joka saattaa viipyillä Paviljongin kirjapöytien ja lavojen äärellä tuntikausia. Aina kaikelle ei kuitenkaan ole aikaa, joten tässä tiivis nippu vinkkejä erilaisille lukijoille.

Julkkisbongari

Julkkisbongailuun taipuvaiselle kävijälle Jyväskylän kirjamessut ovat kiireistä aikaa. Paikalla on 100 esiintyjää laajasta kirjailijakattauksesta heihin, jotka ovat päätyneet kirjojen aiheiksi. Vain muutamia mainitakseni, esiintymislavoille nousevat elämäkerrastaan puhumaan mm. Jenni Haukio ja Katri Helena. Katri Helena myös konsertoi lauantaina 25.11. Paviljongin Encore-salissa.

 • Jenni Haukio la 25.11. Päijänne-lava klo 11
 • Katri Helena su 26.11. Päijänne-lava klo 13

KIRJAILIJANURASTA HAAVEILEVILLE

Kirjamessujen paneelissa neljä paikallista esikoiskirjailijaa kertoo omasta kirjailijapolustaan ja antaa vinkkejä heille, joiden tekstit vasta kypsyvät pöytälaatikoissa. Aiheesta keskustelemassa Ville-Veikko Liekkinen, Anna Pölkki, Anne Martin ja Iiris Leimu.

Messuilla jaetaan myös palkinto Kirjoitan, koska haluan -kirjoituskilpailuun osallistuneiden kesken. 13−20-vuotiaille nuorille järjestettyyn kilpailuun haettiin kaikentyylisiä tekstejä annetusta aiheesta.

 • La 25.11. Kirjoitan, koska haluan -kirjoituskilpailun palkinnonjako Kompassi klo 14
 • Su 26.11. Erilaiset polut esikoiskirjailijaksi Silta-lava klo 11.00

MAAGISEN REALISMIN YSTÄVILLE

Jyväskyläläinen Pasi Ilmari Jääskeläinen kirjoitti vuonna 2010 Harjukaupungin salakäytävät -teoksen, joka sai maagisella realismillaan paikalliset katsomaan Jyväskylää uusilla silmillä. Jääskeläinen keskustelee messuilla kesäkuussa 2023 ilmestyneestä Kuurupiilon anatomia -teoksestaan, joka käsittelee uskollisuuden, petoksen ja syyllisyyden teemoja.

 • su 26.11. Kirjaharju-lava klo 11.30 ja Valo-lava klo 15.00

HYVÄN TUULEN ETSIJÖILLE

Maalaislääkäri Tapani Kiminkisen ilmaisussa on sellaista viihdyttävyyttä, että melkeinpä voi taata, että hänen esiintymistään kuunnellessa saa hieman hörähdellä ääneen. Kiminkinen kertoo Jyväsjärvi-lavalla muistelmateoksestaan, joka sisältää ilon lisäksi myös vaikeita hetkiä ja haastavia potilaskohtaamisia.

Viihtyä saa varmasti myös sunnuntaina kun messuille tulevat alivaltiosihteerit laukomaan palindromeja ja aikaisemmin julkaisemattomia helmiään.

 • La 25.11. Kiminkinen Jyväsjärvi-lavalla klo 13.30
 • Su 26.11. Alivaltiosihteerit Valo-lavalla klo 11.30

TIEDONJANOISILLE

Jyväskylän kirjamessujen ohjelmassa on vaikuttava määrä tietokirjailijoita. Keskustelun aiheeksi nousevat muun muassa nuori Alvar Aalto (Jukka Lyytinen), Ukrainan sota (Mika Aaltola), salaliittoteoriat (Miikka Tarpeenniemi) ja Irwin Goodman (Tuomas Marjamäki). Näin laajasta kattauksesta on melkein mahdotonta valita vain yhtä, mutta useamman lukukärpäsen saa lätkäistyä yhdellä iskulla seuraamalla tietokirjallisuuden Finlandia -ehdokkaiden esittelyä.

 • Su 26.11. Jyväsjärvi-lava klo 15.00

KAHDELLA TAPAA UTELIAILLE

Jo pelkästään se, että messuille tulee keskustelemaan Jyväskylässä vuodesta 1986 toimineen poikien kirjakerhon jäseniä, on kiinnostava ohjelmanumero. Erityisen kiinnostavaksi tähän tekee vielä se, että kerholaisten aiheena on mielensairauden kuvaukset Miki Liukkosen viimeiseksi jääneessä romaanissa. Tätä en jättäisi väliin mistään hinnasta.

 • La 25.11. Päijänne-lavalla klo 17.00

KOTISEUTURAKKAILLE

Museointendentin virasta eläköitynyt filosofian lisensiaatti ja kamarineuvos Erkki Fredrikson on kirjoittanut Pöydän iloja pikkukaupungissa -teoksen joka sukeltaa keskisuomalaisen ruokakulttuurin ja Jyväskylän ytimeen. Fredrikson on tarinankertojana melkein hypnotisoiva ja paikallishistorian tuntijana niin vakuuttavaa lajia, että häntä kannattaa ehdottomasti käydä kuulemassa Paviljongissa.

 • Su 26.11. Jyväsjärvi-lava klo 11.30

NEULOOSIIN “SAIRASTUNEELLE”

Tämäkin ohjelmanumero sisältää ripauksen kotiseuturakkautta. Heta Vaattovaara suunnitteli nimittäin viime vuonna Jyväskylä-villasukkien kuvion. Kirjamessuilla hän juttelee lasten ja nuorten käsityö- ja kuvataideharrastuksesta eri-ikisten harrastajien ja ammattilaisten kanssa.

 • la 25.11. Kompassi klo 10.30

JÄNNITYKSEN YSTÄVILLE

Jännityskirjallisuuden suurkuluttajilla on niin sanotut kissanpäivät Jyväskylän Kirjamessuilla. Paviljonkiin saapuu dekkarigenren kirjailijoita erityisesti lauantaina. Esiintymässä ovat muun muassa Eppu Nuotio, Markku Ropponen, Pauliina Susi, Leena Lehtolainen, Tapani Bagge ja JP Koskinen.

 • La 25.11. useita tilaisuuksia dekkarifaneille klo 11.30–16.00

LAPSILLE JA LAPSENMIELISILLE

Jos olet aina halunnut kaulailla Supermarsun kanssa, leikkiä unissakävelyä Herra Hakkaraisen tahdissa tai tutustua lähemmin Tatuun ja Patuun, suuntaa Lastenalueelle. Nämä Mauri Kunnaksen, Paula Norosen ja Aino Havukaisen ja Sami Toivosen hahmot vierailevat lastenalueella useaan kertaan. Hahmot aloittavat päivänsä piipahtamalla heti aamu kymmeneltä messujen aulassa.

 • La 25.11. Lastenalue klo 12.00, 14.00 ja 15.30

Kirjoittaja:
Riikka Mahlamäki-Kaistinen

Riikka on muuramelainen kirjoja, lukemista & kirjoittamista rakastava toimittaja, kirjallisuuden tohtori

Messukuvat:
Anne Kalliola

LISTÄTIETOA

Jyväskylän Kirjamessut, Jyväskylän Viinimessut ja Jyväskylän Joulumessut järjestetään 25.−26.11.2023 Paviljongissa. Samalla lipulla pääsee kaikille messuille.

Tutustu:

Kirjamessujen ohjelma

Joulumessujen ohjelma