Jyväskylän Kirja, Ruoka & Viini -messut tekivät onnistuneen paluun: monipuolisessa ohjelmassa mukana Finlandia-ehdokkaita ja muita suomalaisia eturivin kirjailijoita. Jyväskylän uudistuneet kirjamessut pidettiin 22.-24.11.2019. Messuilla nähtiin yli 150 ohjelmanumeroa ja 250 esiintyjää sekä noin 150 näytteilleasettajaa. Samaan aikaan järjestettiin myös Ruoka ja Viini -messut.

Kirjamessujen neljällä esiintymislavalla nähtiin monipuolisesti ohjelmaa. Mukana oli myös useita Finlandia-kirjallisuuspalkintoehdokkaita jokaisesta kolmesta palkintokategoriasta; Lasten- ja nuortenkirjallisuus, Tietokirjallisuus ja Kaunokirjallisuus. Tapahtumassa vieraili myös menneiden vuosien Finlandia-voittajia. Jyväskylän Kirjamessujen ajankohta mahdollisti ainutlaatuisen tilaisuuden saada ehdokkaita samaan tapahtumaan ja tätä juhlistettiin järjestämällä myös kolme Finlandia-paneelikeskustelua, yksi kustakin palkintokategoriasta. Lapsille oli myös ohjelmaa joka päivä ja Jyväskylän seudun äidinkielenopettajien ja koulujen kanssa toimi yhteistyössä koululaisten oma estradi, Kirjaharju, jossa koululaiset haastattelivat monia kunniavieraita.

Samaan aikaan Kirjamessujen kanssa järjestettiin Ruoka ja Viini -messut. Maija Silvennoisen emännöimässä näytöskeittiössä nähtiin mielenkiintoisia vieraita ja kokattiin mm. hyönteisruokaa ja kuultiin viinivinkkejä joulupöytään. Viinimessuilla tutustuttiin erilaisiin viineihin ladattavien maksukorttien avulla. Tyylikäs ja tunnelmallinen alue sai kiitosta tapahtuman kävijöiltä.

”Tapahtuman tavoitteet saavutettiin. Messut tavoittivat hyvin oikean kohderyhmän ja ohjelmat vetivät kirjallisuuden ystäviä paikalla runsaasti. Kävijät olivat tyytyväisiä, saimme erityisesti kiitosta tapahtuman mukavasta tunnelmasta ja myös kirjamyynti ylitti odotukset”, kertoo Jyväskylän Messut Oy:n myyntipäällikkö Anne Koskinen. ”Ja kirjailijat viihtyivät ja kehuivat messujen järjestelyjä sekä ajankohtaa.”, Koskinen jatkaa.
Tiedote

Myös messuilla mukana ollut Finlandia-palkittu Sofi Oksanen antoi tapahtumalle tukensa toteamalla haastattelussaan, että ”Jyväskylä tarvitsee Kirjamessut”. Toteamus sai valtavat aplodit yleisöltä. Oksanen lupautui myös osallistumaan ensi vuoden messujen suunnitteluun. Hänellä on kansainvälisestä menestyksestään johtuen erittäin monipuolinen näkemys erilaisista kirjallisuustapahtumista ympäri maailmaa.

Kirja, Ruoka ja Viini -messut järjestetään seuraavan kerran Paviljongissa marraskuussa 2020.