Arvostettu International Festival Ballet tuo rakastetut Joutsenlampi- ja Pähkinänsärkijä-balettinsa kahdeksaan suomalaiskaupunkiin marraskuussa. Joutsenlampi nähdään Turussa, Hämeenlinnassa, Porvoossa, Kuopiossa, Kuhmossa ja Helsingissä, joista osassa kaupungeista Baltic Festival Orchestran säestämänä.  Pähkinänsärkijä tanssitaan Oulussa ja Jyväskylässä. Esitysten tähtiballerinoina tanssivat tänä vuonna Suomessakin jo aiemmin ihastuttaneet Elizaveta Bogutskaya ja Nikita Moskalets sekä nuoret lupaukset Anastasia Miliachenko ja Lorenzo Lodi.

Suomessa marraskuussa nähtävä International Festival Ballet tunnettiin aiemmin nimellä St Petersburg Festival Ballet. Suomessakin suursuosioon noussut baletti vaihtoi nimensä International Festival Balletiksi Ukrainan jouduttua hyökkäyksen kohteeksi ja sodan alettua Euroopassa. Korkeasta laadustaan tunnettu International Festival Ballet tuo tänä vuonna Suomeen rakastetuimmat balettinsa Joutsenlammen ja Pähkinänsärkijän. Kumpikin klassikkobaletti on Pjotr Tšaikovskin 1800-luvulla säveltämä.

Saksassa päämajaansa pitävä International Festival Ballet on kansainvälinen baletti, joka toimii yli kansallisten rajojen ja haluaa edistää yhteisymmärrystä ja rinnakkaiseloa taiteen, musiikin ja tanssin keinoin. International Festival Balletin tanssijoista suurin osa on ukrainalaisia mutta joukossa on myös Venäjältä paenneita tanssijoita sekä tanssijoita Italiasta, Espanjasta, Japanista ja Puolasta. Tanssijat ovat sodan alusta lähtien ilmaisseet kantansa Venäjän hyökkäystä vastaan lukuisilla protestitoimilla ennen jokaista esiintymistään.

Joutsenlampi kertoo tutun tarinan kaukaisen maan prinsessa Odettesta, jonka pelätty velho Rothbart on kaapannut ja noitunut joutseneksi.  Ensi-iltansa loppuvuodesta 1892 Imperial Mariinsky -teatterissa Pietarissa saaneen Pähkinänsärkijä-baletin juoni perustuu E.T.A. Hoffmanin 1800-luvun alkupuolella kirjoittamaan satuun Pähkinänsärkijä ja hiirikuningas.

Suomessa esitysten päärooleissa nähdään International Festival Balletin tähtitanssijat. Joutsenlammen Odette-Odilen ja Pähkinänsärkijän Marian rooleissa vuorottelevat vuonna 2007 Moskovan balettiakatemiasta valmistunut Elizaveta Bogutskaya ja Ukrainan parhaana pidetystä balettikoulusta, Kiev State Ballet Schoolista, vuonna 2019 valmistunut Anastasia Miliachenko. Joutsenlammen Siegfridin ja Pähkinänsärkijän prinssin rooleissa vuorottelevat lukuisia kansainvälisiä kilpailuja voittanut Nikita Moskalets sekä maailman arvostetuimpiin balettikouluihin lukeutuvasta Vaganocan balettiakatemiasta vuonna 2020 valmistunut Lorenzo Lodi.

Ison ryhmän tiiviin kiertueen mahdollistaa mukana kulkeva kevyt tuotantotekniikka. Turussa, Hämeenlinnassa ja Kuopiossa musiikista vastaa Baltian festivaaliorkesteri kapellimestarinaan Normunds Vaicis. Muissa esityksissä musiikki tulee tilanpuutteen vuoksi nauhalta.

International Festival Ballet
Taiteellisesti International Festival Ballet edustaa venäläistä klassisen baletin koulukuntaa puhtaimmassa muodossaan. Kurinalaista eleganssia, sulokkuutta ja keveyttä yhdistettynä moderneihin vaikutteisiin. Kaikki tämä yhdistettynä kauniiseen puvustukseen ja näyttäviin lavasteisiin.

Klassisella baletilla on pitkät perinteet Venäjällä, ja sitä arvostetaan edelleen. Maa on tuottanut monia tunnettuja prima balleriinoja, tanssijoita ja koreografeja. Maineikkaat venäläiset balettikoulut ovat tunnettuja korkeista vaatimuksistaan ja ankaruudestaan, ja opiskelijat esiintymishalusta, kunnianhimosta ja valtavasta lahjakkuudestaan. International Festival Balletin 42 tanssijaa ovat myös läpäisseet tämän kovan koulun, oli se sitten Pietarin Vaganova-akatemia, Moskovan balettiakatemia, Kiev State Ballet School, Ufa-balettikoulu tai Permin balettiakatemia. Heistä jokainen on työskennellyt Venäjän, Ukrainan ja Moldovan tärkeimmissä baleteissa ja he ovat voittaneet lukuisia palkintoja kansainvälisillä balettifestivaaleilla ja -kilpailuissa.

National Festival Balletin esitysten tuotto ohjautuu baletin kotimaahan Saksaan.

Tilaa tarjoilut