Aune ja Ahti – Jyväskylän kaupunginteatterin näyttämöiden nimet Paviljongissa kunnioittavat historiaa
Jyväskylän kaupunginteatterin Paviljonkiin rakentuvien näyttämöiden nimiksi on valittu Aune ja Ahti. Nimet henkivät Jyväskylän kaupunginteatterin historiaa ja ovat kunnianosoitus teatterin pitkäaikaisille näyttelijöille Aune Hurme-Virtaselle ja Ahti Kuoppalalle. Aune-näyttämölle mahtuu 340 katsojaa ja Ahti-näyttämön yleisökapasiteetti on 212 katsojaa.
Näyttämöiden nimistä järjestettiin huhtikuun alussa nimikilpailu, johon saatiin yli 200 ehdotusta. Näyttämöiden nimet valitsi ehdotusten joukosta raati, joka piti saatuja ehdotuksia kauttaaltaan kekseliäinä ja monipuolisina.
Aune sai nimensä näyttelijä ja ohjaaja Aune Hurme-Virtaselta
Turussa v. 1912 syntynyt Aune Hurme-Virtanen näytteli Jyväskylässä yli kolmekymmentä vuotta vuosina 1943-1977, ensin Jyväskylän Työväen Teatterissa ja sen jälkeen Jyväskylän kaupunginteatterissa, josta hän myös eläköityi. Hänet muistetaankin aikakautensa teatteridiivana ja todellisena tähtenä, mutta hän korosti aina myös sitä, että teatterin tekeminen on yhteistyötä. Näyttelijäntyön ohella Hurme-Virtanen muistetaan myös lukuisista hänen ohjaamistaan lastennäytelmistä.
Ahti sai nimensä näyttelijä Ahti Kuoppalalta
Jyväskylässä v. 1930 syntynyt Ahti Kuoppala oli näyttelijä, jonka intohimo teatteriuralle alkoi työväenopiston lausunta- ja näyttämöopintojen pohjalta. Käytyään kansakoulun hän toimi 1953–1956 iltanäyttelijänä Jyväskylän työväenteatterissa kauppa-apulaisen töiden ohessa ja 1957 hänet kiinnitettiin Jyväkylän työväenteatterin – nykyisen kaupunginteatterin – näyttelijäkaartiin. Koko Suomen tietoisuuteen hän tuli elokuvaroolistaan Simpauttajana. Kuoppala jäi eläkkeelle vuonna 1993 Jyväskylän kaupunginteatterista ja hänet on myös haudattu synnyinkaupunkiinsa, Vanhalle hautausmaalle.
Raadin perusteluista poimittua
Raati perusteli päätöstä halulla kunnioittaa kahta jo edesmennyttä Jyväskylän kaupunginteatterin näyttelijäsuuruutta ja nostaa heidän nimensä jälleen kaikkien teatterikävijöiden huulille. Näyttelijöiden mukaan nimetyt salit viestivät myös teatterin uudesta aikakaudesta väistötiloissa ja niillä haetaan selkeää erottautumista Alvar Aallon Teatteritalosta kaksivuotisen väistön ajaksi. Salien nimien valinta näyttelijöiden mukaan on myös kunnianosoitus jyväskyläläiselle sekä koko keskisuomalaiselle näyttelijätyölle ja teatterialan ammattilaisille. Vaikka teatteri elää vahvasti kiinni nykyajassa, myös lähes sadan vuoden taakse ulottuvista historiasta voi ammentaa ja olla ylpeä.
Aivan kuin tätä alleviivatakseen raatilaiset saivat päätöksen jälkeen kuulla, että aikanaan Aune Hurme-Virtanen oli itse kommentoinut kaupunginteatterin muuttoa Väinönkadulta Vapaudenkadulle sanomalla ”Talot ovat taloja”. Juuri näin, teatteri elää näyttelijöiden, muun henkilökunnan ja ennen kaikkea yleisön kautta!
Tervetuloa syksyllä Paviljonkiin Uno Savolan kadulle tutustumaan mitä Aune ja Ahti tarjoavatkaan 2020-luvun teatteriyleisölle!